Δεν είναι καθόλου εύκολο να βοηθήσεις έναν άρρωστο σκύλο. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να εξηγήσεις στον σκύλο ότι αυτό που θα του κάνεις είναι για το καλό του. Ναι, μπορεί να πονέσει αλλά θα τον κάνει καλά. Ή ότι το χάπι μπορεί να είναι πικρό κι άσχημο στην γεύση αλλά θα έχει αποτέλεσμα. Και ούτω κάθε εξής….
Ο σκύλος δεν είναι σαν τον άνθρωπο που θα του εξηγήσεις πως η θεραπεία θα είναι επίπονη ή άσχημη αλλά θα είναι για λίγο. Ο σκύλος όταν νιώθει άσχημα, είναι άρρωστος και πονάει είναι λίγο παραπάνω φοβισμένος, ταραγμένος, στρεσαρισμένος και δεν θέλει επαφές.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις, αφού δεν μπορείτε να του το εξηγήσετε με λόγια, τουλάχιστον θα κάνετε τον σκύλο σας να νιώσει όσο το δυνατόν πιο άνετα όταν του δίνετε την θεραπεία.
Το χάπι
Είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές. Το να πείσεις τον σκύλο σου να πάρει το φάρμακο του και στην προκειμένη περίπτωση το χάπι. Με την μέθοδο όμως της… “λιχουδιάς” μπορείτε να τον ξεγελάσετε με αποτέλεσμα εκείνος να παίρνει το χάπι χωρίς να το καταλαβαίνει και να γίνει καλά.
- Κρύψτε το χάπι ή αν είναι σε υγρή μορφή το σιρόπι μέσα σε μια λιχουδιά όπως ένα λαχταριστό κομμάτι κοτόπουλο ή ζαμπόν. Αν ανήκει στην κατηγορία των λαίμαργων, θα το φάει με μια μπουκιά.
- Αν ο σκύλος είναι επιλεκτικός και διακρίνει αμέσως την … ύποπτη μυρωδιά και είναι γενικά δύσκολος στα φαγητά, τότε θρυμματίστε το χάπι, κάντε το σκόνη και βάλτε το μέσα σε μια λιχουδιά με έντονη μυρωδιά που ξέρετε ότι του αρέσει. Για παράδειγμα μέσα σε ένα μπιφτέκι ή κοτόπουλο.
- Αν το φάρμακο έχει έντονη μυρωδιά ή ο σκύλος σας το αντιλαμβάνεται με τις παραπάνω μεθόδους, τότε μπορείτε να κρύψετε αυτήν την μυρωδιά αντικαθιστώντας την… με άλλη. Βάλτε στο φαγητό του που θα έχετε κρύψει το φάρμακο ιχθυέλαιο, λάδι σολομού ή απλά λίγο τόνο ή σολομό κονσέρβα. Είναι τόσο έντονη η μυρωδιά και προσελκύει τα σκυλιά γιατί τα ψάρια τους αρέσουν.
- Σε περίπτωση που έχετε πάνω από ένα σκυλιά και το φάρμακο πρέπει να το πάρει μόνο το ένα, τότε μοιράζετε την ίδια ώρα λιχουδιές σε όλα τα σκυλιά και στην μια θα υπάρχει το φάρμακο που θα φάει ο άρρωστος σκύλος. Τότε εκείνος θα παρασυρθεί από τους άλλους και δεν θα έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί την λιχουδιά. Θα την φάει αμέσως για να μην του την φάνε οι άλλοι.
Τραυματισμός ή πόνος
Όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω, ένας στρεσαρισμένος σκύλος δεν είναι τόσο συνεργάσιμος όσο όταν είναι χαλαρωμένος. Κι αυτό καθιστά δύσκολη την θεραπεία του. Δεν θέλει να τον αγγίζουν όταν πονάει. Κι όμως σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να τον αγγίξετε για να τον βοηθήσετε να θεραπευτεί πιο γρήγορα. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορείτε να προσεγγίσετε πιο εύκολα τον άρρωστο σκύλο σας.
- Συνδυάστε την θεραπεία με το φαγητό. Αν για παράδειγμα πρέπει να του βάζετε μια αλοιφή σε κάποια πληγή και πρέπει να περιμένετε να απορροφηθεί καλά για ορισμένα λεπτά, κάντε το και ταΐστε τον ταυτόχρονα το αγαπημένο του φαγητό.Ή αν δεν μπορείτε εσείς γιατί π.χ δένετε μια πληγή και πρέπει να κάτσει ήσυχος, μπορεί να τον προμηθεύει λιχουδιές κάποιος άλλος που θα σας βοηθάει.
- Κάντε του μασάζ. Το μασάζ θα τον χαλαρώσει και θα τον ηρεμήσει. Εννοείται όχι μασάζ στα μέρη που πονάει. Αν για παράδειγμα πρέπει να του αλλάξετε επίδεσμο, κάντε του μασάζ σε άλλο μέρος του σώματος για να παραμείνει ήρεμος και να προχωρήσετε την διαδικασία.
- Να έχετε χρόνο. Χωρίς άγχος και βιασύνες γιατί αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα χαλαρώσει τον τετράποδο φίλο σας. Αν για παράδειγμα η θεραπεία του είναι πρωί – βράδυ κι εσείς εργάζεστε, τότε καλό είναι να ξυπνάτε αρκετή ώρα νωρίτερα για να του δώσετε το φάρμακο. Γιατί αν σας δει αγχωμένο θα στρεσαριστεί κι εκείνο και δεν θα μπορείτε να του δώσετε το φάρμακο.
- Καλό είναι να έχετε βοήθεια. Ειδικά σε περιπτώσεις που ο σκύλος πρέπει να μείνει ακίνητος όπως π.χ δέσιμο πληγής, τότε θα είναι μεγάλη βοήθεια ένα τρίτο άτομο. Είτε για να τον κρατήσει σταθερό, είτε για να του δίνει λιχουδιές όσο εσείς τον κουράρετε, είτε να του κάνει μασάζ ταυτόχρονα για να του αποσπά την προσοχή. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική και για εσάς αλλά και για τον σκύλο σας που θα έχει το μυαλό του αλλού και δεν θα αντιστέκεται.
Τελευταίες αλλά σημαντικές συμβουλές
- Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας! Εκείνος ξέρει τι είναι σωστό για τον σκύλο σας και σίγουρα θέλει το καλό του. Ακολουθήστε πιστά την θεραπεία που θα σας δώσει ακόμα κι αν είναι στενάχωρη ή δύσκολη για εσάς.
- Να είστε συνεπείς στις οδηγίες. Να μην ξεχνάτε να δίνετε τα χάπια. Και να μην αμελείτε να αλλάξετε τους επιδέσμους γιατί εσάς σας φαίνονται “καθαροί”. Μπορεί να φαίνονται αλλά να μην είναι στην πραγματικότητα. Μην παίρνετε αποφάσεις μόνοι σας. Όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσουν την θεραπεία. Στην χειρότερη… μπορεί να κινδυνέψει η υγεία του σκύλου σας εξαιτίας της δικής σας λάθος απόφασης, αμέλειας ή απροσεξίας.
- Κάντε του την ζωή εύκολη. Δημιουργήστε το ιδανικό περιβάλλον για να τον βοηθήσετε να νιώσει άνετα και να πονάει λιγότερο. Αν για παράδειγμα ο κτηνίατρος τού έχει απαγορέψει τις απότομες κινήσεις όπως το να πηδάει ή να ανεβαίνει πάνω σε κρεβάτια ή καναπέδες, τότε θα πρέπει θα φροντίσετε να μην έχει πρόσβαση σ’ αυτά τα μέρη ο σκύλος σας. Ή να διευκολύνετε την κατάσταση προσθέτοντας ειδικά σκαλοπάτια για να ανεβαίνει χωρίς να κάνει έντονες κινήσεις. Δείτε τα ειδικά σκαλοπάτια για τραυματισμένους ή άρρωστους σκύλους.
- Προσέξτε την θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκεται ο άρρωστος σκύλος σας. Αν κρυώνει, τότε ανάψτε την θέρμανση ή σκεπάστε τον με μια ζεστή κουβέρτα. Στην περίπτωση που ζεσταίνεται, δροσίστε τον με ανεμιστήρα ή ανοίξτε το κλιματιστικό.
- Δώστε του περισσότερη αγάπη και φροντίδα γιατί την χρειάζεται. Θα νιώσει ασφάλεια. Αγκαλιάστε τον περισσότερο από κάθε άλλη φορά και φροντίστε να μην τον αφήνετε μόνο του για να μην προλάβει κι αισθανθεί μόνος του κι ανασφαλής.
Η ουσία είναι μία. Βοηθήστε τον σκύλο σας να χαλαρώσει και να νιώσει όσο πιο άνετα μπορεί όταν είναι άρρωστος. Με αυτόν τον τρόπο θα θεραπευτεί ευκολότερα και πιο γρήγορα.